De Accolade
  • Home
  • Werking
    • Rapport kwaliteitsvolle ondersteuning in regio Waas en Dender
    • VISIE
    • WIE ZIJN WE? >
      • Rollen ondersteuners
      • ORGANOGRAM
    • Info momenten
  • PARTNERS
    • PEDAGOGISCHE BEGELEIDING
    • VCLB Waas & Dender
    • SAMENWERKEN MET ...
  • OUDERS
  • AANMELDINGEN
  • CONTACT
  • SOLLICITEREN
  • Facebook
  • Home
  • Werking
    • Rapport kwaliteitsvolle ondersteuning in regio Waas en Dender
    • VISIE
    • WIE ZIJN WE? >
      • Rollen ondersteuners
      • ORGANOGRAM
    • Info momenten
  • PARTNERS
    • PEDAGOGISCHE BEGELEIDING
    • VCLB Waas & Dender
    • SAMENWERKEN MET ...
  • OUDERS
  • AANMELDINGEN
  • CONTACT
  • SOLLICITEREN
  • Facebook

Samenwerken met ...









​

Picture

MFC De Hagewinde

MFC De Hagewinde is erkend en gesubsidieerd door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap) en richt zich naar (de context van) kinderen en jongeren van de regio Waas en Dender met
  • gedrags- en emotionele problemen (GES)
  • autismespectrumstoornissen (ASS)
  • ​​wel/niet in combinatie met licht tot matig mentale beperking.

Picture

Ouders voor inclusie

Ouders voor Inclusie is ontstaan in 2001 en is een vereniging van, voor en door ouders van kinderen en jongeren met een beperking die kiezen voor inclusie.
​

Het prioritaire doel van OVI is: ‘Inclusie verdedigen en bevorderen als een recht voor kinderen en jongeren met een handicap ongeacht de graad en aard van hun beperking’.

We willen dat alle kinderen en jongeren met een beperking aanvaard worden als volwaardige mensen en dat zij alle kansen krijgen om deel te nemen aan het maatschappelijk leven. We vinden het dan ook van groot belang dat zij kunnen leven in verbondenheid met het eigen gezin en de eigen omgeving.

Picture

VZW Tanderuis

De naam Tanderuis verwijst naar 'het andere huis' of 'een open huis voor mensen die anders zijn'. We hebben ervoor gekozen om het woord autisme niet in onze roepnaam te laten weerklinken, wel willen we het UNIEK zijn van onze doelgroep  benadrukken.

Als erkende RTH-dienst (VAPH) bieden we zorg aan personen met autisme van 0 tot 65 jaar binnen de regio Oost-Vlaanderen.  We hebben doorheen de jaren heen een sterke expertise opgebouwd op vlak van autisme en gezinsbegeleiding. 
​

Thuisbegeleiding is de kerntaak.  Daarnaast zetten we ook sterk in op verschillende vormen van overbruggingshulp. Zo kunnen personen met autisme en hun omgeving, zowel in als los van hun wachttijd op individuele thuisbegeleiding, reeds genieten van ons ruimer rechtstreeks toegankelijk aanbod. 
Tanderuis vzw wil vanuit zijn positie als autisme-specifiek expertisecentrum zijn kennis met betrekking tot autisme verspreiden en het autismebewustzijn in de maatschappij vergroten met als doel bij te dragen tot een autismevriendelijke samenleving.

Picture

NAFT

Een naadloos flexibel traject (NAFT) wordt ingezet om schooluitval en vroegtijdig schoolverlaten in het secundair onderwijs tegen te gaan en is bedoeld voor leerlingen, (klas)groepen, leerkrachten, teams en/of scholen. 

Leerlingen die het op sociaal, emotioneel, juridisch, pedagogisch of persoonlijk vlak moeilijk hebben, kunnen tijdelijk intensieve begeleiding krijgen, individueel en/of in groep. 

Klasgroepen worden geholpen bij het ontwikkelen van een positief klasklimaat. 

Leerkrachten, teams en scholen krijgen ondersteuning in hun omgang met jongeren en bij het creëren van een verbindend leer- en leefklimaat. 

Het begeleiden van een leerling en/of (klas)groep en het ondersteunen van de school zijn niet los van elkaar te zien. Een NAFT-traject bestaat dan ook vaak uit een aaneenschakeling van interventies bij de leerling, (klas)groep, leerkracht(en) en/of school.

Picture

Centra voor Ambulante revalidatie

De Centra voor Ambulante Revalidatie (CAR) staan in voor gespecialiseerde multidisciplinaire diagnostiek en behandeling voor personen met ontwikkelingsstoornissen, gehoorstoornissen, stotteren, hersenverlamming (CP) en niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
De CAR werken hoofdzakelijk voor kinderen en jongeren. Een deel van de cliëntenpopulatie bestaat uit volwassenen met gehoorstoornissen, stotteren of NAH.
​

CAR Buggenhout
https://www.car-buggenhout.be/
CAR Het Veer
http://www.hetveer.be/
CAR ‘t Vlot
http://www.revalidatiecentrum-beveren.be/
CAR Waas Revalidatiecentrum
https://www.waasrevalidatiecentrum.be/
CAR Kapelhof
https://www.carzele.be/

Foto

VAPH
Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Het VAPH biedt budgetten en tegemoetkomingen aan personen met een handicap om hun zorg en ondersteuning op maat te financieren.

Picture

Jeugdhulp

Het jeugdhulplandschap in Vlaanderen is heel divers en omvat een breed scala aan hulpvormen.
Zo zijn er tal van diensten waar men makkelijk zelf terecht kan (de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp). Meestal is het zelfs niet nodig vooraf een afspraak te maken.
Sommige vormen van jeugdhulp zijn wel intensief en ingrijpend. Hiervoor is een aanmelding nodig door een jeugdhulpaanbieder of via een specifieke aanmeldprocedure (de niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp). De intersectorale toegangspoort neemt dan de tijd om de vraag naar hulp of ondersteuning te onderzoeken. Dit maakt een eenvormige en transparante werking mogelijk, én biedt de mogelijkheid om hulp uit verschillende sectoren te combineren. Zo vallen minderjarigen niet langer tussen twee stoelen. Doordat alle aanvragen via één toegangspoort gaan, blijft de meest ingrijpende hulp voorbehouden voor wie deze het hardste nodig heeft.

Picture

Zorgpad ADHD

Zorgpad ADHD beoogt een optimaal traject voor kinderen en jongeren (jongvolwassenen) met druk gedrag en/of aandachts- en concentratieproblemen.
Ouders, leerkrachten, (huis)artsen, CLB-medewerkers, hulpverleners… kortom: ieder die met deze kinderen en jongeren te maken heeft, kan hier wetenschappelijk verantwoorde én praktische informatie op maat vinden.
​
Het zorgpad ADHD volgt de geldende richtlijnen van de Hoge Gezondheidsraad en voegt informatie uit andere (inter)nationale richtlijnen toe.

Picture

Sterkmakers

De sterkmakers in autisme sensibiliseren en informeren via activiteiten waarin je kennis maakt met autisme en wat dat autisme met zich meebrengt. Omdat niet iedereen op dezelfde manier informatie verwerkt, bouwen we aan een gevarieerd aanbod van sterkmakende activiteiten. Betrouwbare en toegankelijke informatie over autisme, concreet en met een knipoog, bij ons of op maat in jouw organisatie.

Picture

AZ Nikolaas
Kinder -  en jeugdpsychiatrie

De dienst Kinder- en Jeugdpsychiatrie biedt psychiatrische en psychotherapeutische hulp aan kinderen/jongeren tussen 0 en 18 jaar om hen te helpen met (soms ernstige) emotionele- en/of gedragsproblemen.

Picture

Sensoa

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid.
​

We ondersteunen professionals om te praten over seks met vorming en materialen.

We geven informatie en advies over seksualiteit en relaties
We ondersteunen mensen met hiv en hun omgeving.

Picture

UNIA

Iedereen die zich binnen België gediscrimineerd voelt of getuige is van discriminatie, kan bij Unia aankloppen. We informeren je over je rechten en zoeken samen naar een oplossing. Unia lanceert ook campagnes vóór gelijkheid en tegen discriminatie, formuleert hierover aanbevelingen aan overheden en informeert met publicaties, tools en statistieken.

Foto

Universiteit Gent
​Vakgroep Orthopedagogiek

In samenwerking met Universiteit Gent versterkt ONW De Accolade ondersteuners in het gericht ondersteunen van leraren in het omgaan met diversiteit (GOL(L)D-concept van Kathleen Mortier en Inge Van de Putte).

Picture

Huis van het Kind

In een Huis van het Kind kunnen ouders en kinderen terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien.
Het is een samenwerking tussen organisaties die je helpen met kinderopvang, gezondheidszorg, vrijetijdsaanbod, opvoedingsondersteuning, workshops en veel meer. 
​
Ook jij hebt een Huis van het Kind in jouw buurt. Ontdek het op 'Mijn Huis van het kind'.

Picture

Gezin & Handicap

Willen kinderen, jongeren of volwassenen met een handicap kunnen groeien, zich ontwikkelen en in de samenleving wortelen? Dan hebben ze een voedende en veerkrachtige bodem nodig: hun gezin, familie en directe omgeving.
Daarom gaat Gezin en Handicap voluit voor gezinnen die met een handicap te maken krijgen. Als hun aanspreekpunt, voorlichter en voorvechter.
Met heldere informatie, vormingen en publicaties reiken we ouders, brussen en families krachtige handvaten aan. We luisteren naar hen, adviseren, of verwijzen hen door naar wie hen verder kan helpen. En we geven hen een stem bij beleidsmakers, onderzoekscommissies en adviesorganen.
Zo worden zij als gezin samen weerbaarder en gaan ze als zelfbewuste ervaringsdeskundigen in dialoog met hun omgeving. Zodat iedere (jonge) mens met een handicap krachtig, gelijkwaardig en volop in de samenleving kan staan.


Picture

Centra Geestelijke Gezondheidszorg

De teams van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) zijn er voor kinderen van 0 tot 12 jaar met ernstige psychische problemen, en voor hun gezin of verzorgers.
Wanneer de psychische problemen van een kind ernstig zijn en een belasting vormen voor zijn of haar dagelijkse leven of het leven van zijn directe omgeving, kan het zinvol zijn een beroep te doen op deskundigen die met het kind, de ouder(s) en andere figuren kijken hoe de problemen kunnen worden aangepakt. 
Die deskundigen tref je aan in een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg.
De deskundigen staan in voor de behandeling of begeleiding van kinderen wanneer de hulp van de huisarts, de CLB-medewerker, een thuisbegeleider… onvoldoende blijken te zijn.  Ook (een) ouder(s) of verzorgers kunnen bij een Centrum Geestelijke Gezondheidszorg terecht. Bijvoorbeeld wanneer ze problemen ervaren in de relatie met hun kind of wanneer ze zich zorgen maken over de ontwikkeling of het gedrag van hun kind.

Picture

RADAR

RADAR is het netwerk geestelijke gezondheid kinderen en jongeren Oost-Vlaanderen. Het is een samenwerking van diensten en organisaties uit verschillende sectoren die werken aan de geestelijke gezondheid van kinderen, jongeren en hun context in Oost-Vlaanderen. RADAR werkt met en voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, met aandacht voor de jongeren/jongvolwassenen tot 25 jaar.

RADAR zet zich o.a. in om:

  • de zorgcontinuïteit te verbeteren.
  • de leesbaarheid van het werkveld te verhogen.
  • de expertise in het kader van geestelijke gezondheid te versterken.
  • empowerment & de integratie met andere levensdomeinen van kinderen en jongeren (en hun context) te realiseren.

Het netwerk vertrekt hierbij vanuit de visie dat elk kind, jongere én diens context recht heeft op toegankelijke, betaalbare, betrokken en kwaliteitsvolle zorg op maat.

Picture

Centrum ZITSTIL

Centrum ZitStil informeert, vormt, traint, ondersteunt en onderneemt maatschappelijke actie om iedereen die met ADHD te maken krijgt, vooruit te helpen in het leven. Zo willen we het sociaal isolement doorbreken, deelname in de samenleving vergroten en personen met ADHD de kansen geven die zij verdienen.
Om dit doel te bereiken, organiseren we workshops, infoavonden en trainingen over 11 regio’s in Vlaanderen en ontwikkelen we nieuwe producten, diensten en methoden. Deze passen we actief toe in het onderwijs, in de opleidingssector en in het sociaal-cultureel werk. Ook tijdens je carrière kan je op ons rekenen, want loopbaanbegeleiding behoort ook tot de opdrachten van onze vereniging.
Centrum ZitStil vervult een laboratoriumfunctie door gericht wetenschappelijk onderzoek op te volgen en aan te sturen.
We zetten ons ook in om de stem van jongeren en volwassenen met ADHD, ouders van kinderen met ADHD en hun familie en vrienden te versterken zodat deze luid en duidelijk aankomt bij de beleidsvoerders. Samen zorgen we ervoor dat iedereen de steunt krijgt die hij of zij nodig heeft en dat we vooruitgang blijven boeken

Picture

Autisme Centraal

Autisme Centraal is een opleidingscentrum over autismespectrumstoornissen. Het aanbod richt zich zowel naar mensen met autisme en hun familieleden, als naar dienstverleners, als naar een ruimer publiek. We vermelden telkens wanneer een activiteit bedoeld is voor een specifieke doelgroep.

Picture

SAM

SAM, steunpunt Mens en Samenleving is er voor al wie maatschappelijk kwetsbare mensen ondersteunt.
Het werk van sociale professionals, hun organisaties en vrijwilligers is complex. De uitdagingen zijn niet min: bijblijven met nieuwe inzichten en werkwijzen, uitwisselen met andere sectoren, overzicht houden van het complexe ‘welzijnslandschap’. En natuurlijk: burgers de ondersteuning bieden die ze verdienen.
​
SAM heeft als missie om deze sociale professionals, hun organisaties én het beleid te versterken.

Picture

De Kaap
​
Kinder -  en jeugdpsychiatrie

Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar met een ernstige psychische of (een vermoeden van) psychiatrische problematiek kunnen terecht in De Kaap. 

​Met de jongeren en hun context wordt een behandeltraject aangegaan om op een kwaliteitsvolle manier een antwoord te bieden op hun zorgnoden. In dialoog met het behandelteam en jongere/context ontwikkelt zich een verhaal, met aandacht voor de sterktes en de noden. Samen gaan we op zoek naar nieuwe perspectieven die verbindend werken met de ruime omgeving.
Naast een residentiële opname, biedt Kaap ook dagbehandeling voor jongeren die moeilijk of niet meer op school geraken (schoolweigering).

De Kaap heeft ook een crisisaanbod, zowel residentieel als mobiel, i.s.m. Radar, (het netwerk geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren Oost-Vlaanderen.

Picture

MFC Capelderij

Capelderij vzw situeert zich op de grens van de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant.
 
Vanuit het Multifunctioneel Centrum begeleiden ze jongeren met gedrags- en emotionele problemen, en dit in samenwerking met de jongeren zelf en hun familie of context.
​
De begeleiding kan zowel residentieel als ambulant georganiseerd worden.


Contacteer ons
Foto


​Leersteuncentrum Waas & Dender
Grote Baan 276 bus 2, 9250 Waasmunster
www.deaccolade.be

09/346 90 08

​
Privacybeleid